Iowa-80 truck stop. Kamionosok játszótere.

 

Mármint az Észak Amerikában közlekedő kamionosoké mivel ez az ikonikus útszéli pihenő az Usa területén található. Szerintük, és egyes források szerint a világ legnagyobb kamionos megállója. Az Interstate 80 (I-80) transzkontinentális autópálya mentén található, ami kettészeli az Usa-t a keleti parton lévő New Jersey-ből, egészen a nyugati parton található San Francisco-ig, ahol a (US-101-s) útba csatlakozik be, és ér véget 4667 km után.

i-80-map-01.png
Nos ez az út áthalad Iowa államon keresztül, ahol a 284-s kihajtónál, Walcott közelében találjuk meg a kamionos kánaánt. A története igen egyszerű, és tipikusan amerikai história, mely 1964-ben kezdődött, amikor a Standard Oil Company (most Amoco) területi képviselője, és egyben az Iowa-80 alapítója Bill Moon, megvette a területet, és a céggel közösen felépítette az első töltőállomását. Kezdetben csak egy kis kamionos bolt, egy szerelő műhely, és egy étterem volt, ami 1965 szeptemberében Moon irányítása alá került. 1984-ben a Standard Oil társaság úgy döntött, hogy értékesíti a helyet.

i-09.jpg
Moon ekkor már 20 éve volt a telep vezetője, és feleségével úgy döntött, hogy megvásárolják a cégtől, így rokonaiktól, és barátaiktól kölcsönzött pénzből sikerült megszerezni.
Miután a Moon család tulajdonába került az ingatlan, elkezdték fejleszteni, és szükséges szolgáltatásokkal kibővíteni. Carolyn Moon, Bill felesége elmondása szerint, a férje szeretett a kamionosok között üldögélni, és beszélgetni velük arról, hogy hogyan tudná kényelmesebbé, és funkcionálisabbá tenni a truck stop-ot. Egyszerűen az élete volt ez a vállalkozás, szeretett mindent, ami a kamionokkal és a kamionozással volt kapcsolatban.

i-11.jpg

Bill Moon 1992-s halála évében csatlakozott az Iowa-80 a Travelcenter of America franchise szervezethez, de a család irányítása alatt van még mindig. Napjainkban a megálló a Moon család második generációja vezeti, és felügyeli, ami mára már elképesztő méretűre növekedett. Többek között, egy 300 férőhelyes étterem, ajándékbolt, egy Super truck bemutatóterem, fogorvosi rendelő, fodrászat, csontkovács-masszőr, mosoda, 60 férőhelyes moziterem, egy kamionos tv szoba, 24db zuhanyzó fülke, 10 benzin, és 16 gázolajkút, 7 kamionbeállós szerviz, kamion mosó, CAT mérlegállomás. És a lényeg, egy Iowa-80 múzeum amit az alapító tiszteletére hoztak létre 2008-ban, ahol bemutatják a kezdetektől a cég történetét.

i-02.jpg

i-04.jpg


A komplexumban többek között megtalálható egy 900! férőhelyes kamion, egy 250 férőhelyes autó, és 20 férőhelyes busz parkoló.


Az Iowa-80 területén minden év júliusában megrendezésre kerül, a Walcott Truckers Jamboree, ami 3 napon át a kamionosok zarándok helyévé válik, közel 44 ezres látogatottsággal. Ezenkívül az Iowa 80-as csoport tulajdonában van a Joplin (MO) Petro az Interstate 44-en, Oak Grove (MO) a 70-es autópályán Kansas City mellett, és Kenley (NC) 95 autópályán az Interstate 95-ön.

 

Eddig tartott a történelmi beszámoló, és most jöjjön az amit én tapasztaltam. A neve igaz!! Tényleg ez a legnagyobb kamionos megálló, amit valaha láttam. Megfordultam már jó pár parkolóban Amerikában, és Kanadában, de ez minden képzeletet fölülmúl. Kamionok tömkelege jár-kel naphosszat, szinte nincs megállás. A parkolók kihasználtsága, még napközben is magas, nem beszélve este, mikor a kollégák a napi munkájukat maguk mögött hagyva leállnak egy kis esti pihenőre. A töltőállomáson mindig áll kamion, a szerviz állandóan nyüzsög. Egyrészt a kamionosok használják, másrészt pedig a sok turista, akik csak azért keresik fel ezt az ikonikus helyet, hogy megtapasztalják, milyen is a világ legnagyobb kamionos parkolójában lenni. Az étterem tele volt amikor először ott voltam. Az autók részére fenntartott parkolóban rengeteg autó állt, mind turista. Az ajándékbolt tele, szépen fogyott a kulcstartó, meg a sok bizbasz, pedig elég borsos áron kínálják a portékát. Az étteremben is ezt tapasztaltam. Az átlag árhoz képest, amiket úgy általában látok a különböző parkolókban, sokkal magasabbak az árak. Ami azért érthető. Nekem tetszett az egész úgy ahogy volt. De azért nem ez lesz a kedvenc megállóm, már csak azért is, mert ritkán jutok el ide, másrészt meg azért, mert drága, és nem nyújt többet, mint egy "Pilot - Flying J"

Nos ennyit a világ legnagyobb kamionos megállójáról.

 iowa-80-1.png